Днес е осми март – най-женския празник. Мъжете около нас ни изненадват с цветя и подаръци, а ние трябва да ги изненадаме с нещо сладко и вкусно, защото: „Любовта на мъжа минава през стомаха!” Ние естествено сме еманципирани дами, заети с куп професионални и семейни задължения и не разполагаме с много време. Затова логично е да търсим бързо и ефектно решение.
Ето една рецепта от мен, за която получих спонтанна целувка от моя син –тийнейджър, щом я опита. Особено в тийнейджърска възраст поговорката за стомаха важи в пълна сила. Та ето и рецептата:
Ябълков сладкиш с карамелизирани ябълки
Продукти:
3 ябълки
1 ч.чаша захар
1с. лъжица краве масло
2ч.чаши брашно
2яйца
1ч.чаша прясно мляко
½ пакетче бакпулвер
канела, ванилия
1ч.чаша орехи
Начин на приготвяне:
Ябълков сладкиш с карамелизирани ябълки |
Обелваме ябълките и ги нарязваме на тънки кръгчета ( с ренде ). Внимателно почистваме от семките в средата на всяко кръгче, поръсваме ги с канела.
Поставяме 2 с. лъжици захар на дъното на тавичката да се карамелизират. След като се разтопи захарта добавяме кравето масло и 2-3супени лъжици вода. Нареждаме ябълките и оставяме под капак за около 3-4 мин. На слаб огън да омекнат. Отстраняваме от огъня и оставяме да изстине и да се стегне карамела. Отгоре поръсваме със смлени на едро или нарязани орехи.
Разбиваме яйцата с прясното мляко, захарта и ванилията на пяна с помощта на миксер. Пресятото и смесено с бакпуклвера брашно добавяме постепенно към сместа, като бъркаме с дървена лъжица. Изсипваме полученото кексово тесто върху изстиналите ябълки и печем на 150 градуса за 30 мин. В предварително загрята фурна. Като изстине се обръща върху поднос и се посипва с пудра захар.
Ето още няколко предложения за бързи и ефекти сладкиши, които може да приготвите за празника:
Сладкиш Чудо от Веселия готвач
Сладкиш с кроасани и Трицветен кейк от Розали
- Баварски крем с шоколад от Кулинар.бг
- Бърз шоколадов сладкиш
Ако не сте много навътре в сладкарството ( пък и да сте не пречи J) може да прочетете следните
А ако реште да правите баклава или нещо сиропирано прочетете тази статия:
Няма коментари:
Публикуване на коментар