петък, 28 декември 2012 г.

Пащърнак

Пащърнакът (Pastinaca sativa) е кореноплоден зеленчук, сроден с моркова. Корените му приличат на тези на моркови, но са с по-светъл цвят и имат по-силен вкус.

Въпреки че пащърнакът не е сред най-консумираните хранителни продукти у нас, неговите здравословни функции не бива да се подценяват нито за миг.
Ето и кои са някои от най-полезните свойства на този кореноплод, който е родственик на моркова.

Скорошни изследвания са установили, че пащърнакът съдържа вещества, способни да потиснат имунните реакции на организма, което е от важно значение при лечението на редица автоимунни и алергични състояния.
* Богатото съдържание на фибри в това растение способства да се намали риска от развитието на диабет тип 2 чрез понижаване на холестерола и кръвната захар.
* Високите нива на витамин C в пащърнака помагат на тялото ни да се справи по-лесно с респираторните инфекции на горните дихателни пътища.
* Заради солидните стойности на фолиева киселина, пащърнакът е добро средство за превенция на рака на яйчниците.
* Нови проучвания показват, че някои химически съединения в състава на пащърнака са способни да унищожат туморните клетки, които се образуват в дебелото черво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар