четвъртък, 8 март 2012 г.

Да почерпим за празника!

Днес е осми март – най-женския празник. Мъжете около нас ни изненадват с цветя и подаръци, а ние трябва да ги изненадаме с нещо сладко и вкусно, защото: „Любовта на мъжа минава през стомаха!”  Ние естествено сме еманципирани дами, заети с куп професионални и семейни задължения и не разполагаме с много време. Затова логично е да търсим бързо и ефектно решение.

Ето една рецепта от мен, за която получих спонтанна целувка от моя син –тийнейджър, щом я опита. Особено в тийнейджърска възраст поговорката за стомаха важи в пълна сила. Та ето и рецептата:

Ябълков сладкиш с карамелизирани ябълки

Продукти:

3 ябълки

1 ч.чаша захар

1с. лъжица краве масло

2ч.чаши брашно

2яйца

1ч.чаша прясно мляко

½ пакетче бакпулвер

канела, ванилия

1ч.чаша орехи

Начин на приготвяне:


Ябълков сладкиш с карамелизирани ябълки


Обелваме ябълките и ги нарязваме на тънки кръгчета ( с ренде ). Внимателно почистваме от семките в средата на всяко кръгче, поръсваме ги с канела.

Поставяме 2 с. лъжици захар на дъното на тавичката да се карамелизират. След като се разтопи захарта добавяме кравето масло и 2-3супени лъжици вода. Нареждаме ябълките и оставяме под капак за около 3-4 мин. На слаб огън да омекнат. Отстраняваме от огъня и оставяме да изстине и да се стегне карамела. Отгоре поръсваме със смлени на едро или нарязани орехи.

Разбиваме яйцата с прясното мляко, захарта и ванилията на пяна с помощта на миксер. Пресятото и смесено с бакпуклвера брашно добавяме постепенно към сместа, като бъркаме с дървена лъжица. Изсипваме полученото кексово тесто върху изстиналите ябълки и печем на 150 градуса за 30 мин. В предварително загрята фурна. Като изстине се обръща върху поднос и се посипва с пудра захар.

Ето още няколко предложения за бързи и ефекти сладкиши, които може да приготвите за празника:

 
Ако не сте много навътре в сладкарството ( пък и да сте не пречи J) може да прочетете следните

 
А ако реште да правите баклава или нещо сиропирано прочетете тази статия:

 

 

 

 

 
  •  

Няма коментари:

Публикуване на коментар