сряда, 7 декември 2011 г.

Тънкости при приготвяне на здравословна храна

Важно условие за добро здраве е при приемането на храната съдържащите се в нея витамини да са запазени до най-голяма степен за усвояване от организма. Това се осъществява с правилна студена и топлинна обработка.
Когато се приготвят супи и варени ястия, първоначално те трябва да заврят бързо на силен огън, а след това варенето им да продължи при умерена температура с леко клокочене. Това им осигурява добри вкусови качества.
За да се подобри качеството на супите и някои ястия, към тях се прибавя застройка. Застройките биват студени и топли. Студени застройки се приготвят от жълтък, жълтък и прясно мляко или цяло яйце и кисело мляко, а топлите застройки - от брашно, кисело мляко и яйце (жълтък).

Подправките в ястията трябва да се влагат така, че да не преобладават с вкуса и аромата си над основния продукт.

Освен това се прилага допълнително витаминизиране на храната, например супите и ястията се поднасят в зависимост от вида им със специфични листни подправки (магданоз, копър и др.), дребно нарязани и прибавени в момента на сервирането. По този начин те се обогатяват с витамин С и други ценни съставки. Част от предвиденото за ястието масло трябва да се прибавя, когато ястието е вече готово или в
момента на поднасянето му. С това се осигурява приемането на витамин D, който е мастноразтворим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар