понеделник, 19 декември 2011 г.

Хапвате ли достатъчно ядки?

Ядките, семената и зърната се отличават с висока хранителна стойност и са несравними с всички останали храни. Всички видове ядки съдържат много витамини А, Е и група В, а също така много микроелементи: калий, калций, фосфор и желязо. Трудно може да се определи кой вид ядки е най-полезен, защото всяка разновидност притежава свой уникален състав.

Лешници
Лешниците са извънредно богати на витамин Е, който е силен антиоксидант, и на фолиева киселина, която е необходима за образуването на червените кръвни телца.
Те са препоръчвани от диетолозите поради ниското съдържание на въглехидрати и мазнини. Около 90% от мазнините в лешниците са ненаситени. Лешниците са богати на минералите, магнезий, мед и калий и са добър източник на фибри. Лешниците са с добро съдържание на витамин С, както и на йод. Лешниковите ядки помагат при хронична умора, диабет, повишено налягане, увеличаване на простата, варикозно разширение и възпаление на вените. Маслото от лешник успокоява нервите и лекува хроничните бронхити.
Препоръчително е да се консумират сурови, тъй като при термична обработка част от полезните свойства се губят, но все пак си остават полезни и хранителни.

Орехи
Ореховите ядки са богати на белтъчини, мазнини, железни, фосфорни, магнезиеви и други минерални соли, на витамини от В-група и цяла гама от микроелементи. Зелените орехчета са богати на витамин С ( няколко пъти повече от цитрусовите плодове). Смята се, че орехите укрепват мускулите и бързо премахват умората след физическо натоварване. Те притежават и антибактериално, укрепващо, противовъзпалително действие и способстват за бързото спиране на кръвта и зарастването на раните. Орехът е враг на атеросклерозата, хипертонията, захарния диабет, забавя стареенето и е неотменна част от здравословното меню във всяка възраст.
Консумират се както сурови, така и в състава на редица ястия и сладкиши. Те са най-широко използвани от всички ядки в готварството и са включени в състава на  много рецепти.

Бадеми
Бадемите са едни от най-полезните за човешкия мозък ядки. Те са изключително богати на витамин Е (в 100 g се съдържат 229% от препоръчителната дневна доза). Той играе важна роля за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и рак, както и за забавяне на процеса на стареене. Високите стойности на фосфор и магнезий в бадемите спомагат за заздравяване на костите. Освен това те са богати на ненаситени мазнини и фолиева киселина, която е жизнено важна за организма, особено при бременните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар