вторник, 13 декември 2011 г.

Обичате ли царевица?

Царевицата е много полезна и здравословна храна. Освен, че не съдържа глутен, царевицата е богата на минерали и витамини.
По-важните от тях са: Витамини от В група(В1, В2, В3, В4, В6, В9, В12), витамин С, калий, фосфор, магнезий, желязо, някои аминокиселини и други. Царевицата е ниско калорична и диетична храна.
Въпреки това тя присъства ограничено в менюто на българина. Най-често под формата на варена царевица ( на кочани) или станалата "модерна" напоследък царевица на пара, която ни продават в чашки по улиците. Но в този си вид царевицата се използва преди всичко за засищане на глада или лека закуска, но не и като основно ястие.
Снощи изпробвах една рецепта за царевица с кашкавал на фурна. Получи се доста добро ястие за вечеря и за мое учудване всички в къщи го харесаха. Изпълних го точно по рецептата, освен, че не сложих чушка, тъй като нямах.

Няма коментари:

Публикуване на коментар