вторник, 21 февруари 2012 г.

Бобени гевречета

Снощи приготвих едни нестандарти гевречета от .... боб. Идеята взех оттук.
Ето и резултата:
Бобени гевречета
И аз като авторката на рецептата имах малко останала бобена яхния, която влезе в употреба с малко царевично брашно, пшеничено брашно, мая и подправки. Резултата бе интересен и вкусен.
Освен това досега имах проблеми с оформянето на гевречетата за други рецепти, например за рецептата за солени гевречета, но сега идеята да се направят на питка и да се изреже дупката с чаша, много ми помогна. Вече и аз ще ги правя така.

понеделник, 13 февруари 2012 г.

Празнични рецепти за Свети Валентин

Разрових се из мрежата и избрах няколко рецепти, подходящи за днешния празник.
На сайта mandja.com са направили специална страничка посветена на празника с подбрани рецепти, специални за случая. Между тях има рецепти за коктейли, предястия, основни ястия и десерти. Специално внимание е отделено на украсата за празника. Подробности можете да видите тук

От e-kulinari.com ни предлагат рецепта за шоколадови сърца:


hera.bg също предлага цяла колекция от рецепти, подходящи за днешния празник. Има рецепти за предястия, основни ястия и десерти, между които има интересни и екзотични предложения като патладжанени рулца с козе сирене, скариди с чесън и копър, ориз със сушени домати под формата на сърца и т.н. Можете да видите рецептите тук: 

Форумът БГмама също не пропуска темата и предлага някои интересни публикации, в които членовете на форума споделят свои рецепти.  

Сайтът menumag.bg освен статия по темата предлага и някои интересни рецепти като :


Рецептите от моята кухня също дава своя скромен принос с лесна и бърза рецепта за сърца от бутертесто и сладки зимни бохчи, които са интересен вариант на щтрудел или друга баница.   

четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Най-новите рецепти за Януари 2012 - ревю

Рецептите на Ζωή:
Кюфтета от печени червени чушки
В зимните дни една такава рецепта се
приема добре,защото ни ... Брей, какви
интересни рецепти тази сутрин, едва
смогвам да обиколя навсякъде!

Риба в гювеч Кулинарни рецепти, Готварски рецепти ...
Риба в гювеч Кулинарни и готварски
рецепти за всеки ден и сезон. За
готвенето оттук и оттам.

Три вкусни рецепти - Вкусно - Първите седем
три рецепти за цялото семейство. ...
Рецептите са от книгата "Оптималното
хранене преди, по време и след
бременността" на издателство Колхида ...


Лесни рецепти с кайма - За Жената
Вкусни рецепти за ястия с кайма за всеки
ден. Предлагаме ви подбрана колекция от
ястия с кайма, които ще задоволят
претенциозния ви вкус:


Бухти със сирене | Меню - за един по-вкусен свят

Три вкусни бебешки рецепти с тиква - Вкусно - Първите седем
чудесни рецепти за малките. ... Три вкусни
бебешки рецепти с тиква. чудесни рецепти
за малките. Три вкусни и чудесни бебешки
рецепти с тиква ...


Пилешко филе с грах и броколи

от receptite.site-bg.info


Продукти:
5-6 пилешки филета от бяло месо
1 пакет замразен грах
1 пакет замразени броколи
соев сос
подправки за пиле
2-3 с. лъжици заквасена сметана
50гр. краве масло или друга мазнина

Фондю - оригиналната рецепта - Рецепти за готвене
Спорно е коя е родината на фондюто. Но за
мен определено това е Швейцария. Едно от
най-любимите ястия у дома, особено в
прохладните зимни ...

Кулинарни съвети, рецепти и справки за
приготвяне на ястия от нашите кулинари.

вторник, 24 януари 2012 г.

Ако държите на безмесното хранене

Няма да обсъждам кое е по-полезно месното или вегетарианското хранене. Безпорно всяко от тях си има своите предимства, а и найшважен според  мен е принципа на умереността. Не бива да се прекалява с нищо, нито с вреднитем нито с полезните храни. Освен това вегетарианските ястия допринасят за по-голямо разнообразие на трапезата ви.
Ето и две чисто вегетариански рецепти, които по вкус не се отличават от месните:
Вегетарианска супа топчета и вегетариански кюфтета с доматен сос.

Може дори да си направите експеримент, да изчакате реакцията, на семейството, дали ще познаят от какво са кюфтенцата. Особено ако сложите достатъчно подправки.

Нещо сладичко

Ако ви се хапва нещо сладичко в неделния следобяд, ето една бърза и вкусна рецепта, която ми каза една колежка. Сладкишът наистина е много вкусен и дори с изискан и деликатен вкус и напълно заслужава името си царски сладкиш.
Аз го направих без какао, за да е по-здравословен, но какаото придава още по изтънчен и изискан вкус. Опитайте го, няма да съжалявате. Но трябва да изпълните рецептата точно и да внимавате с печенето. Щом "щупне" и се надигне, веднага налалете градусите, както е посочено в рецептата. За по-добро "изсушаване", използвайте вентилатора на фурната.

Да ви е сладко!

вторник, 17 януари 2012 г.

Как да приготвим здравословна и вкусна храна, когато бързаме

Задачата да приготвите нещо за вечеря на цялото семейство, след цял ден прекаран на работа, може да ви се стори доста обезсърчителна. В такива случаи може да се изкушим от мисълта да отидем до близкия ресторант за бързо хранене или да си поръчаме пица. Но това не е най-доброто решение, особено ако трябва да го правим всеки ден. Освен, че така ще натоварим семейния бюджет, ще изложим семейството си на тежки и нездравословни храни, които  са пълни с наситени мазнини, натрий, захар и калории.
Означава ли това,  че вие сте обречени да прекарвате часове  в кухнята всяка вечер, ако искате да нахраните семейството си със здравословна храна? Не. Не винаги. Някои вкусни и здравословни храни може да се приготвят бързо, лесно и вкусно. Всичко, което се изисква е правилно оборудване за кухнята и малко по-интелигентно пазаруване в магазин за хранителни стоки, където можете да направите здравословен избор.
Ето някои съвети за здравословни, вкусни и бързи ястия:
Нуждаете се от вечеря сега, защото сте много гладни? Не се отбивайте в ресторант за бързо хранене, вместо това отидете в близкия плод и зеленчук или на пазаря. Повечето зеленчуци могат да се приготвят бързо с малко топлинна обработка или да се консумират сурови под формата на салата. Ако държите на месото, то вземете прясно пилешко филе, което също лесно и бързо можете да опечете във фурната. Избягвайте да подправяте храните с готови сосове, тъй като те освен много мазнини съдържат и много хранителни добавки (Е-та). Ако съвсем нямате време може да  вземете готово печено месо или скара. Гледайте да приготвяте проста храна – без излишно смесване на продукти и сложни термични обработки. Прясно опечено месо или риба със салата според сезона или задушени зеленчуци е идеален вариант за вкусна и здравословна вечеря. През зимата, когато липсват пресни зеленчуци или цените им са непосилно високи, а вкусът им е обратно пропорционален на цената, може да използвате замразени зеленчуци. Във фризерите на супермаркетите се предлагат различни разновидности от такива зеленчуци, както и готови зеленчукови смеси. Избягвайте пърженето, вместо това гответе на пара или във фурната. Замразените продукти (грах, зелен боб, царевица, моркови, броколи и др.) се приготвят доста бързо, тъй като са бланширани преди замразяването.  Готвенето във фурна или с уред за готвене на пара може да ви спести време, защото докато храната се приготвя, вие можете да свършите някаква друга работа като  приготвяне на салата, миене на съдове или подреждане на масата.
Рецептите в сайтта  http://receptite.site-bg.info/ са подходящи за бързо, вкусно и здравословно готвене. Опитайте ги и напишете вашите коментари!

понеделник, 9 януари 2012 г.

Как да сготвим телешко

Както може би знаете телешкото месо е доста по-жилаво от другите видове меса ( пилешко, свинско и т.н.), затова когато готвите телешко е необходима по-продължителна термична обработка , за да омекне достатъчно месото и да е годно за консумация. Ако готвите телешко варено, можде да използвате тенджера под налягане, тъй като при тази технология продуктите увират по-бързо. Освен това, ако ще готвите ястия на фурна, например гювеч с телешко месо или телешка кавърма, преди да поставите зеленчуците е необходимо да запържите месото и да го заварите с малко вода до омекване. Ако ще печете месо на фурна, то изрършете топлинната обработка по-дълго - печете на умерена фурна поне 2 часа. За по-лесна консумация, може да смелите месото и да ги използвате като кайма.