вторник, 11 септември 2012 г.

Как да се храним през есента

Есента е преход между лятото и зимата, затова в началото на есента се използуват
зеленчуци и пло
дове, които изобилствуват на пазара, като за допълване на белтъчния състав на ястията се включват месата, рибата, яйцата, млякото и млечните произведения (миш-маш, пълнен и чушки със сирене или извара, вегетариански мусаки. вегетариански шницели, гювеч зарзават, овчарски гювеч и др.).

Изобилствуващите през есента пресни плодове трябва да се използуват най-рационално, за да се подготви организмът за тежките зимни месеци, когато те намаляват, а с това намалява и вносът на витамини и минерални соли в организма.
Тиквата трябва да се използува (печена, варена, пюре с мляко и пр.), тъй като тя съдържа калиеви соли, крайно необходими за работата на мускулите, и по-специално на сърдечния мускул, каротин (провитамин А), премахва отоците, действува благоприятно върху дейността на черния дроб, бъбреците и червата. Не се понася от болни, страдащи от гастрити и язвена болест на стомаха.
Гроздето е носител на ценни минерални соли (особено желязо и калиеви соли), глюкоза и фруктоза, които укрепват сърдечния мускул и др. Могат да се използуват и гроздовият сок, мармаладът, гроздовата мъст и пр.
Ябълките и крушите са в изобилие през есента и могат да се консумират както сурови, така и като компоти, пюрета, сок и пр. Те внасят в организма калций, калий, плодова захар, витамини. Плодовите киселини (ябълчна, лимонена), таниновите и пектиновите вешества регулират дейността на стомашно-чревния канал, действуват противовъзпалително (много полезни са ябълките при диарии). Суровият плод масажира венците, действува противовъзпалително на лигавицата на устата и не позволява развалянето на зъбите. Диворастяшите плодове (шипки, боровинки, къпини, малини, ягоди) са ценни носители на минерални соли, витамини и трябва да се използуват най-рационално през тези месеци.
Ядките (орехи, бадеми, лешници и др.) са богати на ценни белтъчини, мазнини,
въглехидрати
, минерални соли и витамини от групата В и трябва да се използуват редовно.
Ето и няколко рецепти за есенни ястия, намерени из мрежата:
Пикантна супа с карфиол и картофи
Сладка зелева салата
Тиквен крем брюле
Ябълков чипс  от Есенни вкусотии на Готварство Георгиеви

и една стара рецепта за имамбаялдъ от  receptite.site-bg.info 

вторник, 19 юни 2012 г.

Рецепти на прага на лятото

Макар, че лятото още не е настъпило официално, жегите вече ни завладяха тотално. И при тези летни температури търсим свежест и в храната. Освен това на никого не му се стои дълго пред печката, така че рецептите трябва да са бързи и свежи. И естествено да включват продукти, налични за сезона. А сега е „сезона на тиквичките”, както с неудоволствие казва моята дъщеря. Затова се заех да издиря вкусни и  интересни рецепти с тиквички:

Сайтът „ За жената” предлага колекция от бързи и вкусни рецепти с тиквички
Още рецепти с тиквички , между които тиквички с пармезан
можете да намерите тук:

Рецептите от моята кухня предлага също разнообразно меню от тиквички,
включващо



Ето и една рецепта за Руло от тиквички и патладжани от Споделено от кухнята на Елти


Но освен тиквички сега е сезона и на ягодите и черешите, затова ето и няколко рецепти с плодове за десерт:
Страхотни рецепти с череши – от Woman.bg – за истинската жена
Тук ще намерите лесни и интересни рецепти за Черешов шейк, Щрудел с череши, Салата с пиле и череши, Мъфини с череши

Ето и малко свежи идеи за десерти от Кухнята на Мириам:

Замразен лимонов йогурт




петък, 27 април 2012 г.

Най-новите рецепти през Април – ревю


Пролетта дойде с пълна сила. Дойде редът на „зелените” пролетни ястия. Менюто ни вече е по-разнообразно и здравословно, а готвенето (поне за мен) ми носи повече настроение.
Ето и някои от интересните рецепти, които открих  през Април в мрежата:

„Зелени супи”-Супа от коприва с орехи: 
Основни ястия:
- ястия с месо:
Пролетен джоб – пилешко руло с марулени листа, сирене „Филаделфия” и сушени домати 

-постни ястия:
За десерт: симпъл чийзкейк
А за любителите на тестените изделия - Рецепти за домашен хляб, приготвен с хлебопекарна:

И накрая ето още два каталога с много рецепти:
Сайтове с много рецепти:
1001 рецепти– рецепти по калории, тип, държава

БГ Рецептите - най-добрите готварски рецепти


петък, 30 март 2012 г.

Най-новите рецепти през Март

Ето най-интересните рецепти, които открих през месеца в Интернет.
Постен шоколадов сладкиш  - интересно предложение за Великденските пости

Аз Жената представя Най-добрите рецепти с бутер тесто  на едно място - колекция от солени и сладки произведения с бутер тесто и естествено рецептата за самото бутер тесто, което можете да приготвите сами у дома.


Ако сте любители на екзотичните ястия и искате да се докоснете до бита на чужди народи като опитате тяхната кухня, можете да предприемете едно кулинарно пътуване до Мексико и Чили. Прочетете следната статия, а защо и да не посетите La Casa Latina: 

За Рецептите от моята кухня този месец бе преди всичко посветен на вегетарианските рецепти  и на салатите  а за тези, които не могат без месо – ястия с пилешко месо. 
Ето и няколко нови ( поне за мен) кулинарни блога:
·        Хляб и сол http://qni.blogspot.com/

·                Panza & Presenza  http://panzaepresenza.blogspot.com/

·         Блога на Федорска  http://fedorcka.blogspot.com/

Сайтът истинската жена woman.bg представя колекция от кашкавалени рецепти   където можете да откриете интересни „приложения” на кашкавала.

И за десерт – Кубински сладки с конфитюр от Всички рецепти.com  

петък, 16 март 2012 г.

Пролетни рецепти


Пролетта чука на вратата, време е да махнем тежките зимни дрехи, а и някой друг килограм, натрупан през зимата. Затова ориентирайте се ниско калорични, постни и богати на витамини ястия. Ето някои идеи от мрежата:

Интересни идеи за пролетни салати и супи от зелени листни зеленчуци можете да намерите тук.

Интересни идеи за сутрешна закуска като сиренки без брашно и солени топчета от парено тесто както и други рецепти за тестени изделия можете да намерите навсякъде из мрежата.

Тъй като сме в периода на великденските пости постните и вегетариански ястия са за предпочитане. Тези ястия  могат да се ползват и за разтоварващи диети през пролетта, естествено гарнирани с пресни салати и свежи зеленчуци.
Ето и някои рецепти за постни ястия:

Сайтът Аз Жената  представя  рецепти за заклети вегани:  Солени с сладки рецепти без яйца и мляко, както и най-добрите пролетни рецепти, събрани на едно място.
Сайтовете Гответе с мен и Е-Кулинар също представят своите колекции пролетни рецепти.
А сайтът Woman.bg представя  рецепти на щастието от японската кухня.

Дано приготвянето и консумацията на тези рецепти ви донесат истинска наслада и пролетно настроение.

четвъртък, 8 март 2012 г.

Да почерпим за празника!

Днес е осми март – най-женския празник. Мъжете около нас ни изненадват с цветя и подаръци, а ние трябва да ги изненадаме с нещо сладко и вкусно, защото: „Любовта на мъжа минава през стомаха!”  Ние естествено сме еманципирани дами, заети с куп професионални и семейни задължения и не разполагаме с много време. Затова логично е да търсим бързо и ефектно решение.

Ето една рецепта от мен, за която получих спонтанна целувка от моя син –тийнейджър, щом я опита. Особено в тийнейджърска възраст поговорката за стомаха важи в пълна сила. Та ето и рецептата:

Ябълков сладкиш с карамелизирани ябълки

Продукти:

3 ябълки

1 ч.чаша захар

1с. лъжица краве масло

2ч.чаши брашно

2яйца

1ч.чаша прясно мляко

½ пакетче бакпулвер

канела, ванилия

1ч.чаша орехи

Начин на приготвяне:


Ябълков сладкиш с карамелизирани ябълки


Обелваме ябълките и ги нарязваме на тънки кръгчета ( с ренде ). Внимателно почистваме от семките в средата на всяко кръгче, поръсваме ги с канела.

Поставяме 2 с. лъжици захар на дъното на тавичката да се карамелизират. След като се разтопи захарта добавяме кравето масло и 2-3супени лъжици вода. Нареждаме ябълките и оставяме под капак за около 3-4 мин. На слаб огън да омекнат. Отстраняваме от огъня и оставяме да изстине и да се стегне карамела. Отгоре поръсваме със смлени на едро или нарязани орехи.

Разбиваме яйцата с прясното мляко, захарта и ванилията на пяна с помощта на миксер. Пресятото и смесено с бакпуклвера брашно добавяме постепенно към сместа, като бъркаме с дървена лъжица. Изсипваме полученото кексово тесто върху изстиналите ябълки и печем на 150 градуса за 30 мин. В предварително загрята фурна. Като изстине се обръща върху поднос и се посипва с пудра захар.

Ето още няколко предложения за бързи и ефекти сладкиши, които може да приготвите за празника:

 
Ако не сте много навътре в сладкарството ( пък и да сте не пречи J) може да прочетете следните

 
А ако реште да правите баклава или нещо сиропирано прочетете тази статия:

 

 

 

 

 
  •  

вторник, 28 февруари 2012 г.

Най-новите рецепти в мрежата през февруари – ревю

Днес е последният ден на Февруари с последния сняг за месеца, както твърдят синоптиците. Ето че настана време за нашето месечно ревю на най-новите рецепти в мрежата. Да видим дали студеното и снежно време е отприщило вашите фантазии и кухнята.

Сайтът За жената представя цяла колекция от рецепти за пилешки бутчета, като всички рецепти са изпитани според авторите. Пилешките бутчета са приготвени по най-различни традиционни и нетрадиционни начини като: печени на фурна, панирани, с лимон, с мед, с кашкавал.

От Гответе с мен представят рецепти за работещи жени – бързи и лесни за изпълнение. От сайта препоръчват 5 рецепти за бърза вечеря като гюведжета с бекон и сирене, риба на тиган, омлет с пресен лук, пилешки гърди и спагети.

Кухнята на Мириам представя своята картофена запеканка с екстри от серията бързи семейни рецепти, както и мързелив тутманик от сух хляб. Всички рецепти са под мотото „Моите успешни и не чак толкова успешни опити”. Топ рецептата е рецепта за домашно масло.

Рецептите от моята кухня представя ястия от всички категории ( основни постни, основни месни, супи, десерти и т.н.). Най-новите и най-интересни от различните категории рецепти са:
и др.


Сайтът 1001 рецепти празнува своят първи рожден ден като след неговите топ рецепти можете да намерите: картофени кюфтета, торти, кексове, тиквеник, гюведжета, супи и т.н.


http://recepti.ogosta.com/ вече започна подготовката за Великденските празници, като подготвя за своите посетители колекция от рецепти с агнешко месо:

Пожелаваме успех на сайта и очакваме и рецепти за козунаци ...:)